Nagyanyáink bölcsessége
Megfázás elleni tippek a kamrából
Torma
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben
lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű
vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól,
csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a
japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és
még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.
Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal
szemben is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok
óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Influenzás időszakban
igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss
gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig.
Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.
Erős paprika
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást
enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a
váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a
váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának,
melyet házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot
adjunk egy bögre, forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart
citromlével, Vöröshagyma
Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is
enyhíti. A népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes
másodlagos baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is
képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy
grépfrút lével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív
íz.
TIPP
Hagymatea
Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk
össze. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított
kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna
cukrot, és hígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk,
aprókat kortyolgatva.
Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos
forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér -
forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint
fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és
nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket is
vásárolhatunk.
Húsleves
A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésre
ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett
folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók a
tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a
vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták, és egy
aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A házi húsleves még jobban
enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával, Cayenne-borssal vagy curryvel
ízesítjük. De egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel. Bár az is igaz, hogy a húsleves akkor hat a betegre legjobban, ha azt egy szerető családtag viszi az ágyába.
Fokhagyma
Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az
orrdugulás, javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább
egyszer együnk nyers fokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos
fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a
hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a
hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és
ízét is adja.
TIPP
Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket
kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.
Cékla
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát.
Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található
vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek
köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban.
Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és alma lével
fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk vele.
Savanyú káposzta
A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát.
Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során -
a hő hatására - a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a
C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. S az
sem elhanyagolható szempont, hogy ez a zöldség lehet az egyik
legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben. Citrusfélék
A citrus gyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak
gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással
járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és
csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár
narancs- vagy grépfrút levet elfogyasztunk, felerősíthetjük
immunrendszerünket a megfázás ellen.
Jó tudni!
A grépfrútban található egyes vegyületek megváltoztathatják a
gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk, vagy
krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.
Antibiotikum helyett: mézes fokhagyma
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1
teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb
természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a
szervezetből.
Részletes gyógymód – ér elmeszedés ellen és az immunrendszer erősítésére
Az alábbi receptet 3 forrásból ismerem.
a) Régi szomszéd bácsim (86 évet élt) egyszer a kezembe adott egy régi
írással írt kis lapot "titkos recept"
címmel, és csodálatos hatásáról gyakran mesélt nekem. A háborús
években is megvédte őt a szer. Erős
dohányos volt egész életében, mégis, fürgén mozgott és szellemileg is
friss volt szinte mindvégig. Orvosnál,
kórházban csak élete utolsó évében volt.
b) Másodjára egy általam nagyra becsült természetgyógyásztól kaptam,
aki gyógymasszőrként dolgozott. Sok külföldi beteg járt hozzá, akiknek a kezelése
korlátozott időtartamú volt. Mivel erősen hitt a
fokhagyma esszencia gyógyító erejében, le is fordíttatta azt, és
rendszerint betegei kezébe adta.
c) Harmadjára az Agykontroll wew-oldalán bukkantam rá. Dr. Domján
László (belgyógyász, agykontroll
oktató) tette közzé. Az alábbi levél és idézet tőle való.
"dr. Hermann István elmesélte, hogy édesapja tüdejét néhány éve azért
nem merték megoperálni, mert az ultrahang- és a röntgenvizsgálat tanúsága szerint olyan mértékű érelmeszesedése volt, hogy az aortája gyakorlatilag törékeny "porceláncsővé" vált. A sebészek attól féltek, hogy a főverőér érintésekor az, menthetetlenül sérül, és a beteg elvérzik.
István hallott egy ősi receptről, amit egy Unesco-expedíció talált
néhány éve Kínában. Kipróbálta, és édesapja aortája - orvosa ugyancsak nagy meglepetésére – teljesen mészmentessé vált, amint azt az ultrahangvizsgálat egyértelműen jelezte! Orvosi szempontból ez egyszerűen döbbenetes! Mivel
manapság a legtöbb halálesetet és számtalan, súlyos tünettel járó betegséget végső soron az érelmeszesedés okoz, ezért örömmel adom közre az egyszerű receptet.
(Én is rögtön készítettem egy-egy adagot a szüleimnek és magamnak.)
" Így készítjük:
. 33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk,
. majd 10 napig áztatjuk 3 dl, 96%-os, gyógyszertárban kapható
alkoholban, lezárt üvegben.
. Közben naponta egyszer fellötyköljük, hogy a fokhagyma
hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük.
. Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe. A nyert
folyadék tömény, ragacsos fokhagymakivonat.
Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében
vagy vízben elkeverve:
Reggel Délben Este
1. nap: 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap: 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap: 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. nap: 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. nap: 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. nap: 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. nap: 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap: 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap: 3 csepp 2 csepp 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem
fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.
Állítólag 7 évig nem kell
megismételni a kúrát. Ha valaki kedvet érez hozzá, javaslom, próbálja
ki, hiszen veszélytelen, és viszonylag
olcsó szerről van szó.