Lengyel gombasaláta
· 2 nagy fej vöröshagyma
· 5 kiskanál olaj
· só
· őrölt bors
· egy kevés oregano vagy majoránna
· 1 kiskanál ecet
Elkészítés:
A gombát vastag karikákra vagy cikkekre vágjuk, és enyhén ecetes vízben a karikára vágott hagymával együtt megfőzzük.
Kiszedjük a levéből, fűszerekkel meghintjük, egy kevés ecetes lével és bőven olajjal megöntözzük. Jól lehűtve tálaljuk.
Vizes piskóta
(bármilyen piskóta lapnak jó)
Hozzávalók:
4 db tojás
25 dg kristálycukor
20 dg liszt
8 evőkanál víz (hagyományos –régi- evőkanállal mérve)
1 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés.
A tojásokat szétválasztjuk, a tojás sárgákat 20 dg cukorral és 4 evőkanál vízzel 30 percig folyamatosan kavarjuk. A 4 tojás fehérjét, 4 kanál vízzel keményre verjük, majd 5 dg cukrot hozzáadva tovább verjük. A liszt felét, amihez a szódabikarbónát belekevertük, hozzákeverjük a tojás sárgákhoz, hozzáadjuk a hab felét, ezután a többi lisztet, és a megmaradt habbal könnyedén elkeverjük.
Zsírozott, lisztezett tepsiben egyenletes tűznél, lassan sütjük. (15-20 perc)