Mikrohullámú receptek
Előkészítésként előveszünk egy mikrohullámú készülékben is használható, zárható edényt. (Ideális méret a két és fél literes, fedeles műanyag edény, mert ebből nem fut ki.) Beletesszük a lemért és megmosott 20 dg rizst, 400 ml vizet, ízlés szerinti sót és ha kell egyéb kiegészítőket (példa: delikát, virsli darabolva, pörkölt hús része).
Az edényt lefedjük. (Lezárjuk.) Betesszük a mikrohullámú sütőbe edényünket és 8 percig teljes erővel (600 W) melegítjük.
Az idő letelte után, edényfogó kesztyűben kivesszük edényünket, tetejét levesszük, megkavarjuk. Nyitottan visszatesszük a mikrohullámú készülékbe és egy negyed teljesítménnyel (160 W körüli) melegítjük, 16 percen át. Közben egyszer megállíthatjuk, és megkeverhetjük edényünkben levő rizst és anyagait.
(A mikrohullámú készülékek teljesítményének beállítása tipustól függ. Gépkönyvben leírva megtalálható.)
A második főzési idő letelte után kivesszük edényünket a mikrohullámú készülékből, és kész a rizsünk, tálalható.
Barna rizs sokkal nehezebben fő meg, mint a sima, hagyományos módszerekkel nehéz elkészíteni, ezért érdemes a mikrohullámú készülékben készíteni.
Hozzávalók:
- 10 dg barna rizs
- 5 dl víz
- só és
- ízesítés (tetszés szerint, bár elhagyható)
A rizst megmossuk, beáztatjuk. (estétől, másnapig). 10 dg rizshez fél liter vizet teszünk. (Semmi mást nem!) Az edényt légmentesen lezárjuk, betesszük a mikrohullámú készülékbe, megkezdjük a főzést.
600 W-os teljesítménnyel (zárt fedéllel) 20 percig főzzük. Közben 2-3 esetben megállítjuk, kinyitjuk és megkeverjük.
A 20 perc leteltével az edény tetejét levesszük, keverés után 60 percig 180 W-os teljesítményen melegítjük. (fedél nincs!) Közben többször megállunk és megkeverjük.
Az egy óra letelte után megkeverjük, ízesítjük (só és ízlés szerinti adalékokkal), és 10 percig nyitottan, 180 W-os teljesítménnyel tovább főzzük. Ekkor kész. A felhasználásig érdemes a tetőt rátenni, mert még így tovább puhul.
Gombával töltött szendvics
Hozzávalók:
Előkészítés: a hagymát kevés zsiradékon (tetszés szerinti) megdinszteljük a gombával együtt. Kivájjuk a zsemlék belsejét és tejben beáztatjuk. A dinsztelt részt összekeverjük a kinyomkodott zsemle-belsővel, a tojással, valamint az apróra vágott petrezselyem zölddel. Ezt a keveréket visszatöltjük a zsemélkbe. Tetejére sajtot teszünk.
Betesszük sülni 1-2 percre a mikrohullámú készülékbe. (A pontos sütési időt ki kell kísérletezni, mert a mikrohullámú készülék tipusától függő adat!)
Hozzávalók:
20 dg kristálycukor
2 egész tojás
20 dg meghámozott, reszelt alma
20 dg liszt
1/2 csomag sütőpor
20 dg kristálycukrot, 2 egész tojással habosra kavarunk.
20 dg meghámozott almát lereszelünk (nem a nagy lyukon, hanem az eggyel kisebben!) , hozzákeverjük a habosra kevert cukros részhez, tovább keverjük.
Belekeverünk 20 dg lisztet és egy fél csomag sütőport.
Alaposan, egyenletesre kikavarjuk, ne legyen csomós!
Egy jénai tálba tesszük (javasolt méret 16 cm átmérő, 6 cm magasság).
Nem fedjük be! Betesszük a mikroba és 10 percig „fél" erővel melegítjük, majd a „csúcsértéken" 6 percig.
Amikor az idő letelt, kivesszük a készülékből és egy nagyobb tányérra, ráfordítjuk süteményünket, (magától kicsúszik az edényből), hagyjuk kigőzölögni.
Továbbiakban bevonhatjuk csokoládé-mázzal, lapokat vághatunk belőle, krémmel tölthetjük, lekvárral, vagy natúrban hagyjuk (hamar kiszárad, ha nincs bevonva). Sodót adunk mellé, vagy más öntetet.
(Mindezek a készítő képzelőerejére bízottak!)
Kipróbált recept, s ez a mennyiség „nem mászik" ki ebből az edényméretből!
Csokoládés rizs, lusta nyugdíjas módra
(2 személyre)
Diétás jellemző:
Szénhidrátszegény,
Kalóriaszegény,
Zsírszegény
Kategória:
Vegetáriánus ételek
Hozzávalók:
1 zacskó Long grain rice (12,5 dg hosszú szemű rizs)
ízlés szerinti Instant kakaópor (vitaminos)
ízlés szerinti csokoládé öntet
Rizs főzéséhez 400 ml víz
nagyon kevés (csipet só) a főző lébe
Mikrohullámú készülék (a rizs főzéséhez), hagyományos főzéssel is jó (Lásd! a rizs dobozán) Elkészítés:
A mikrohullámot elviselő edényembe beletöltöttem a kimért 400 ml vizet, bele tettem a csipetnyi sót. Szabálytalanul készítettem, mert felvágtam a hosszú szemű rizs egyik tasakját és beletöltöttem a vízbe, megkevertem. Az edényemet lezártam.
A mikrohullámú készüléket teljes erővel (600 w), nyolc percig üzemeltettem. Ekkor kivettem az edényt (vigyázat! Forró, edényfogót igényel!) a mikrohullámú sütőből, tetejét levettem, átkevertem. Így nyitottan (fedél nélkül) visszatettem és a mikrohullámú készüléken az időt 16 (tizenhat) percre, a teljesítményt pedig 180 W ra állítottam és visszaindítottam. 8 perc után pillanat állj, majd edény kivétele, átkeverés, vissza a sütőbe. 8 perc után kész a rizs főzése.
Tányérra tettem, kevés instant kakaóval megszórtam, csokoládé öntettel díszítettem.
Tanácsok:
Normál rizsből is elkészíthető (Lásd rizs főzése mikrohullámú készülékben!)
Nagyon hamar, hirtelen elkészíthető, laktató és ráadásul finom is.
Elkészítésénél csak arra kell nagyon vigyázni, hogy ne sok só kerüljön a főző levébe, és az edény kivétele és be tétele alkalmából edényfogó kesztyű (vagy legalább törlő-ruha legyen, ami védi a kezünket a megégéstől. A tető felemelése is óvatosságot igényel, mert a gőz hirtelen kicsaphat az edényünkből, ha jól záró teteje van.
Az egész recept a "nagy okos fejemben" érlelődött, amikor az időmet elhasználtam a számítógépre, és kezdtem éhes lenni, de kész ételem nem volt. Szikra és tett, ezért a neve a "lusta nyugdíjas módra" kiegészítése. Szerintem a gyerekeknek nagyon ízleni fog. Javaslom a kipróbálását!
Jó étvágyat kívánok! Elkészítési idő: 25 perc
Mikrohullámú készülékben -villámgyors- darálós kekszhez hasonló
10 dg margarint, 2 evőkanál kristálycukrot, 20 dg lisztet, fél csomag sütőport, 2 késhegynyi szódabikarbónát és 1 db tojást használtam fel a tészta készítéséhez. Gyúrtam, lisztezett deszkán kinyújtottam (félujjnyi vastagságúra).
- Korongokat szúrtam ki (pogácsaszaggatóval), sütöttem, egyszerre 6-8 korongot, a forgótányérra tett sütőpapíron.
- Másik változata tésztához jó késhegy (mokkás kanál, púposan) vanilliás cukrot adtam. Nem korongokat szúrtam ki, hanem derelyemetszővel 3 x 3 cm kockákra vágtam (ahogy sikerült).
Sütés:
1 perc maximumon, 1 percig pihenés, 1 perc maximumon. (Mikrohullámú készülékben)
A kész tésztákat megszórtam cukrozott kakaóval. Tetejüket meg dekoráltam a következővel:
3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaópor melegítve, jól kikavarva és bele téve még 2 dg vaj. Jól kikeverve ismét. Rácsurgattam a kisült tésztákra. (Tortára is jó!)