Naftalin

Rosszat írtani, jót bemutatni és terjeszteni

Mikrohullámú receptek


mikrohullamu_suto.jpg
 

Rizs főzése mikrohullámú készülékben


Előkészítésként előveszünk egy mikrohullámú készülékben is használható, zárható edényt. (Ideális méret a két és fél literes, fedeles műanyag edény, mert ebből nem fut ki.) Beletesszük a lemért és megmosott 20 dg rizst, 400 ml vizet, ízlés szerinti sót és ha kell egyéb kiegészítőket (példa: delikát, virsli darabolva, pörkölt hús része).

Az edényt lefedjük. (Lezárjuk.) Betesszük a mikrohullámú sütőbe edényünket és 8 percig teljes erővel (600 W) melegítjük.

Az idő letelte után, edényfogó kesztyűben kivesszük edényünket, tetejét levesszük, megkavarjuk. Nyitottan visszatesszük a mikrohullámú készülékbe és egy negyed teljesítménnyel (160 W körüli) melegítjük, 16 percen át. Közben egyszer megállíthatjuk, és megkeverhetjük edényünkben levő rizst és anyagait. 

(A mikrohullámú készülékek teljesítményének beállítása tipustól függ. Gépkönyvben leírva megtalálható.)

A második főzési idő letelte után kivesszük edényünket a mikrohullámú készülékből, és kész a rizsünk, tálalható.




Barna rizs főzése mikrohullámú készülékben

barna_rizs_tanyeron.jpg

Barna rizs sokkal nehezebben fő meg, mint a sima, hagyományos módszerekkel nehéz elkészíteni, ezért érdemes a mikrohullámú készülékben készíteni.

 

 

Hozzávalók:

- 2,5 literes, zárható és mikrózható edény (teteje is!)

-         10 dg barna rizs

-         5 dl víz

-         só és

 -   ízesítés (tetszés szerint, bár elhagyható)

 

A rizst megmossuk, beáztatjuk. (estétől, másnapig). 10 dg rizshez fél liter vizet teszünk. (Semmi mást nem!) Az edényt légmentesen lezárjuk, betesszük a mikrohullámú készülékbe, megkezdjük a főzést.

600 W-os teljesítménnyel (zárt fedéllel) 20 percig főzzük. Közben 2-3 esetben megállítjuk, kinyitjuk és megkeverjük.

A 20 perc leteltével az edény tetejét levesszük, keverés után 60 percig 180 W-os teljesítményen melegítjük. (fedél nincs!) Közben többször megállunk és megkeverjük.

Az egy óra letelte után megkeverjük, ízesítjük (só és ízlés szerinti adalékokkal), és 10 percig nyitottan, 180 W-os teljesítménnyel tovább főzzük. Ekkor kész. A felhasználásig érdemes a tetőt rátenni, mert még így tovább puhul.





Gombával töltött szendvicsmelegszenvics.jpg


Hozzávalók:

  1. 20 dg gomba
  2. 1 fej vöröshagyma
  3. 4 db zsemle
  4. fél liter tej
  5. 1 tojás
  6. 1 csomag petrezselyem zöldje
  7. 2-4 lapka sajt

Előkészítés: a hagymát kevés zsiradékon (tetszés szerinti) megdinszteljük a gombával együtt. Kivájjuk a zsemlék belsejét és tejben beáztatjuk. A dinsztelt részt összekeverjük a kinyomkodott zsemle-belsővel, a tojással, valamint az apróra vágott petrezselyem zölddel. Ezt a keveréket visszatöltjük a zsemélkbe. Tetejére sajtot teszünk.

Betesszük sülni 1-2 percre a mikrohullámú készülékbe. (A pontos sütési időt ki kell kísérletezni, mert a mikrohullámú készülék tipusától függő adat!)



Gyors almás sütemény, mikrohullámú készülékben sütve

Hozzávalók:

20 dg kristálycukor

2 egész tojás

20 dg meghámozott, reszelt alma

20 dg liszt

1/2 csomag sütőpor

20 dg kristálycukrot, 2 egész tojással habosra kavarunk.

20 dg meghámozott almát lereszelünk (nem a nagy lyukon, hanem az eggyel kisebben!) , hozzákeverjük a habosra kevert cukros részhez, tovább keverjük.

Belekeverünk 20 dg lisztet és egy fél csomag sütőport.

Alaposan, egyenletesre kikavarjuk, ne legyen csomós!

Egy jénai tálba tesszük (javasolt méret 16 cm átmérő, 6 cm magasság).

Nem fedjük be! Betesszük a mikroba és 10 percig „fél" erővel melegítjük, majd a „csúcsértéken" 6 percig.

Amikor az idő letelt, kivesszük a készülékből és egy nagyobb tányérra, ráfordítjuk süteményünket, (magától kicsúszik az edényből), hagyjuk kigőzölögni.

Továbbiakban bevonhatjuk csokoládé-mázzal, lapokat vághatunk belőle, krémmel tölthetjük, lekvárral, vagy natúrban hagyjuk (hamar kiszárad, ha nincs bevonva). Sodót adunk mellé, vagy más öntetet.

(Mindezek a készítő képzelőerejére bízottak!)

Kipróbált recept, s ez a mennyiség „nem mászik" ki ebből az edényméretből!



Csokoládés rizs, lusta nyugdíjas módra

(2 személyre)

Diétás jellemző:

Szénhidrátszegény,

Kalóriaszegény,

Zsírszegény

Kategória:

Vegetáriánus ételek

 Hozzávalók:

1 zacskó Long grain rice (12,5 dg hosszú szemű rizs)
ízlés szerinti Instant kakaópor (vitaminos)
ízlés szerinti csokoládé öntet
Rizs főzéséhez 400 ml víz
nagyon kevés (csipet só) a főző lébe
Mikrohullámú készülék (a rizs főzéséhez), hagyományos főzéssel is jó (Lásd! a rizs dobozán) Elkészítés:

A mikrohullámot elviselő edényembe beletöltöttem a kimért 400 ml vizet, bele tettem a csipetnyi sót. Szabálytalanul készítettem, mert felvágtam a hosszú szemű rizs egyik tasakját és beletöltöttem a vízbe, megkevertem. Az edényemet lezártam.
A mikrohullámú készüléket teljes erővel (600 w), nyolc percig üzemeltettem. Ekkor kivettem az edényt (vigyázat! Forró, edényfogót igényel!) a mikrohullámú sütőből, tetejét levettem, átkevertem. Így nyitottan (fedél nélkül) visszatettem és a mikrohullámú készüléken az időt 16 (tizenhat) percre, a teljesítményt pedig 180 W ra állítottam és visszaindítottam. 8 perc után pillanat állj, majd edény kivétele, átkeverés, vissza a sütőbe. 8 perc után kész a rizs főzése.
Tányérra tettem, kevés instant kakaóval megszórtam, csokoládé öntettel díszítettem.

Tanácsok:

Normál rizsből is elkészíthető (Lásd rizs főzése mikrohullámú készülékben!)

Nagyon hamar, hirtelen elkészíthető, laktató és ráadásul finom is.
Elkészítésénél csak arra kell nagyon vigyázni, hogy ne sok só kerüljön a főző levébe, és az edény kivétele és be tétele alkalmából edényfogó kesztyű (vagy legalább törlő-ruha legyen, ami védi a kezünket a megégéstől. A tető felemelése is óvatosságot igényel, mert a gőz hirtelen kicsaphat az edényünkből, ha jól záró teteje van.
Az egész recept a "nagy okos fejemben" érlelődött, amikor az időmet elhasználtam a számítógépre, és kezdtem éhes lenni, de kész ételem nem volt. Szikra és tett, ezért a neve a "lusta nyugdíjas módra" kiegészítése. Szerintem a gyerekeknek nagyon ízleni fog. Javaslom a kipróbálását!
 
Jó étvágyat kívánok! Elkészítési idő: 25 perc


Mikrohullámú készülékben -villámgyors- darálós kekszhez hasonló


10 dg margarint, 2 evőkanál kristálycukrot, 20 dg lisztet, fél csomag sütőport, 2 késhegynyi szódabikarbónát és 1 db tojást használtam fel a tészta készítéséhez. Gyúrtam, lisztezett deszkán kinyújtottam (félujjnyi vastagságúra).

-        Korongokat szúrtam ki (pogácsaszaggatóval), sütöttem, egyszerre 6-8 korongot, a forgótányérra tett sütőpapíron.

-         Másik változata tésztához jó késhegy (mokkás kanál, púposan) vanilliás cukrot adtam. Nem korongokat szúrtam ki, hanem derelyemetszővel 3 x 3 cm kockákra vágtam (ahogy sikerült).

 Sütés: 

1 perc maximumon, 1 percig pihenés, 1 perc maximumon. (Mikrohullámú készülékben)


A kész tésztákat megszórtam cukrozott kakaóval.  Tetejüket meg dekoráltam a következővel:

3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaópor melegítve, jól kikavarva és bele téve még 2 dg vaj. Jól kikeverve ismét. Rácsurgattam a kisült tésztákra. (Tortára is jó!)


daralos_mikrosp1010187.jpg





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 6
Heti: 21
Havi: 116
Össz.: 61 049

Látogatottság növelés
Oldal: Mikrohullámú receptek
Naftalin - © 2008 - 2024 - naftalin.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »